Dag 30: Losse eindjes
24 april 2026 - Kommetjie, Zuid-Afrika
Ik had nog wat thema’s aangekondigd, waar ik nog op terug zou komen. In het filmpje vandaag wat ondersteunende beelden.
Statiegeld en afval
Het is toch een vreemd gevoel om alle flessen en blikjes weg te gooien. Er zit geen statiegeld op. Gelukkig gaat het wel bij het recycle-afval en wordt gescheiden opgehaald.
Nog mooier, buiten zie ik niet overdreven veel blikjes of flessen zwerven. Als ik thuis een rondje om het vliegveld loop verzamel ik gemiddeld drie boodschappen tassen vol met zwerfvuil. Of dat komt doordat het hier een ‘blanke expat’ wijk is, weet ik niet zeker. De community’s nemen veel voor hun eigen rekening. Spontane acties om het strand of de wijk op te ruimen. Het aanleggen van een speeltuin. Het beveiligen van de buurt. Zomaar wat voorbeelden die niet door de overheid worden geregeld.
School
Vandaag is de laatste dag dat we meemaken dat de kinderen naar school gaan. Maandag is een feestdag en dus vrij. Maandagnacht vliegen we terug. Ik heb de entree van de school van Sophie gefilmd. Geen idee hoe hier een rolstoel naar boven moet. Een vriendelijke conciërge begroet iedereen en zwaait ’s middags ook weer uit. In de Paasvakantie zijn er visjes in de nieuwe vijver gekomen, maar ze laten zich nog niet zien. Vanmorgen in de auto een gesprekje met Sophie over mijn schooltijd vroeger. Alleen maar jongens, of alleen maar meisjes. “Dat is saai”, verzuchtte ze.
Maeve is helemaal idolaat van teacher Barbara. Ik ga straks nog proberen of ik haar op de foto krijg.
Werkgelegenheid
Als we tegen 8:00u de kinderen wegbrengen, komen we een stroom van gardeners, nanny’s en guards tegen. Allemaal op weg naar hun gezin of bedrijfje om hun ding te doen. Verderop zit een hele groep te wachten of iemand hen vandaag nodig heeft. Schilders, timmerlui, loodgieters en andere vaklui zonder vaste werkgever. Het bijbelverhaal van de werkers in de wijngaard zal hier goed verstaan worden.
De bibliotheek
Het advertentieblad viel eerst op. Een initiatief om de culturele verschillen te overbruggen… ook een hele afdeling rond drugsproblematiek en verslaving. Een afdeling met Zuid Afrikaanse literatuur. Het Nijntje boek met de dieren blader ik even door. Maar ook een prachtig boek, waar een paar dingen niet aan kloppen. Allereerst had ik dit boek vroeger graag gehad. Alles wat je als jongen wilt en moet weten staat er in. Onder andere een uitleg hoe meisjes denken en wat wel en niet scoort bij een poging om contact te leggen had me veel verdriet en ellende kunnen besparen. Het hoofdstuk over de belangrijkste sterrenbeelden zegt genoeg. Het is helemaal gericht op de sterren die zichtbaar zijn op het noordelijk halfrond. Niets over het Zuiderkruis bijvoorbeeld. En de titel is ook gedateerd. Toen ik Sophie vertelde waar het over ging, was het een boek wat haar zeker zou aanspreken, ook boeiend voor avontuurlijke meiden dus. De vijf belangrijkste knopen die iedereen moet kennen, daar hebben we het vorige week met Richard nog over gehad.
Foto’s van Leonie

Terug naar Nederland wordt voor jullie wennen, maar voor ons ook. Niet meer die mooie verslagen.
Maar wel elkaar weer ontmoeten, heel fijn.
Ontzettend bedankt dat we een beetje in Zuid-Afrika mochten zijn en wij wensen jullie een goede terugreis en tot gauw!
Frans en Marianne
Lieve groeten ook van Marianne en tot gauw.
Frans
Veel liefs en tot snel in Meerhoven, M&D